Leon Keer är en holländsk konstnär från Utrecht som är känd för sina 3D-anamorfiska skapelser. Han har målat verk på duk men är mest känd för sin 3D-street art. Ett av hans mest kända verk är ”In case of lost childhood, break glass”, vilket är en påminnelse om att vi som vuxna fortfarande kan välja att bryta oss loss.

Gatukonst i 3D är ett perfekt sätt att fånga uppmärksamheten och att sprida sitt budskap som konstnär på. Street art är en offentlig konstform i stadsmiljö. Ibland är den illegal men konstnärer som Leon Keer får ofta i uppdrag att göra ett verk. Street art är en vidareutveckling av graffitikonst som från början ansågs vara vandalism.

Vad är 3D-street art?

Keer anser att invånarna i en stad själva ska ta ansvar för utsmyckningen av sin omgivning. Street art kan även kallas för 3D-gatukonst och trottoarmålning. Trottoarmålningar görs ofta med pastellkritor och konsten försvinner om det börjar regna. Leon Keer strävar efter att skapa optiska illusioner så att ett 2D-konstverk verkar vara i 3D.

Street art-artister som Leon Keer får betalt för att uppföra sin konst och en del street art-artister lever på sin konst. Vanliga uttryckssätt som används är klisterlappar, sprayfärg, upptejpade papperslappar, gatuinstallationer och stencilgraffiti. Verk som “In case of lost childhood, break glass” innehåller en samhällskritik och många gatukonstnärer använder sin konst för att sprida ett visst budskap.

Känd street art-artist

Keer är en av de mer kända street art-konstnärerna och hans verk har finns i Europa, USA, Ryssland, Australien, Förenade Arabemiraten samt flera länder i Asien. Det finns ingen riktigt hierarki bland street art-konstnärer men Leon Keer och en brittisk street art-konstnär känd under smeknamnet “Banksy” är två kända namn. Banksy är känd för sin fina men samtidigt provokativa konst.

Leon Keer lägger ofta till ny teknik för att skapa optiska illusioner. Hans verk är temporära installationer där han ofta använder förstärkt verklighet och videokartläggning. Hans verk kanske inte varar länge men bilder av hans installationer delas flitigt på sociala medier runt om i världen. Han säger att varje verk tillhör en speciell gata och deras invånare.

Oro för miljön

Glädjen över att måla och göra installationer är något som street art-artister som Leon Keer kan dela med invånare i en stadsdel samt med sina följare på sociala medier. Ett tema som verkar återkomma i hans verk är en oro för miljön och hur vi ska skapa en miljö som bättre att leva i.

Hans street art konfronterar dels en synbar förödelse med en tidlös längtan efter oförstörd skönhet. “Offline” var ett anamorfiskt konstprojekt. De vackra schweiziska bergen utgör bakgrunden och tanken är att det ska göra oss ödmjuka inför naturen och det vackra i livet. Hållbar, biologiskt nedbrytbar eco-vänlig färg användes i projektet. Han målade en stor WiFi-symbol i landskapet.

Terracotta Army

Leon Keer samarbetar ibland med andra artister och hans “Terracotta Army” är en installation som gjordes inför en festival för street art-artister i Florida. Målningen gjordes av Leon Keer, Ruben Poncia, Remko van Schaik och Peter Westerink och inspirationen kom från Qin Shi Huangs armé. Han var Kinas första kejsare och Keer och hans vänner använde legomän som modeller.

Hjärta av legobitar

Keer har även målat ett verk bestående av 66 anamorfiska legobitar som tillsammans bildar ett hjärta. Online hittar du en video av konstverket som du kan följa för att bygga ditt eget legohjärta. Denna installation gjordes till en street art-festival i Danmark. Leon Keers verk är moderna och det är alltid spännande att se var hans 3D-konst dyker upp härnäst.