Jason Mayden är den amerikanska designern som genom envishet och idoghet tog sig hela vägen till en position som chefsdesigner på ett av världens största företag. Han kommer ursprungligen från Chicago och hade inte den lättaste barndomen, men istället för att låta detta påverka honom negativt använde han det som inspiration för att kämpa och bygga upp ett bra liv för sig själv. Som barn var Mayden väldigt intresserad av serietidningar och superhjältar, speciellt Batman, och han menar att det är denna karaktär som inspirerade honom att börja designa.

Jason hade från en tidig ålder siktet inställt på att jobba för Nike. Faktum är att han var nästintill besatt av företaget. Han började ringa och skriva brev till dem redan när han var 12 år gammal. Den kommunikationen ledde till att Mayden fick en eftertraktad praktikplats på Nike medan han studerade på college. När han väl tog sin examen väntade ett fast jobb som designer på Nike. Hans första arbetsuppgift var att designa ändar till skosnören och andra knytningslösningar för sneakers. Men Mayden jobbade sig upp och tillslut nådde han positionen som chefsdesigner för skomärket Nike Jordans.

Mayden och Nike

Under sin tid på Nike jobbade Mayden med en mängd olika projekt. Även om hans favoritområde var att designa sneakers så har han även gjort mycket annat. Bland annat har han varit delaktig i utformandet och designen av Nike fuelband, ett digitalt armband som registrerade bärarens aktivitet och rörelse, samt varit ansvarig för Nikes digitala plattform. Det är denna mångsidighet som har gjort honom till den slipade designern och affärsmannen han är idag. Eftersom han arbetat med olika saker inom en och samma verksamhet är hans kunskaper väldigt eftertraktade.

Därför lämnade han världsföretaget

Efter 15 år och på toppen av sin karriär valde Mayden oväntat att lämna Nike. Anledningen till detta var en konversation som han hade med sin egen son – en konversation som ändrade hela hans perspektiv. Sonen, som hade svårt att andas och sov dåligt, kämpade även med övervikt. En kväll såg Mayden sin son titta olycklig på sin egen spegelbild samtidigt som han berättade att han inte tyckte om sig själv. Det visade sig att sonen blivit retad av sina kamrater och mådde dåligt. Mayden bestämde sig då för att prioritera sin sons hälsa och välmående.

Skorna som gör barn till superhjältar

Mayden dedikerade allt han gjorde till att ta reda på varför sonen mådde dåligt och plötsligt hade lagt på sig så mycket vikt trots att familjen levde ett hälsosamt liv. Han fördjupade sig i många olika ämnen, bland annat kostlära och genetik. Slutligen kom det fram att det var olika allergier som orsakade sonens sjukdomstillstånd. Då dessa inte direkt kunde botas insåg Mayden istället att det bästa han kunde ge sin son var ett aktivt liv med mycket motion. Han började designa skor som är anpassade speciellt för barn och som har övervikt.

Jason idag

Framgången som Mayden rönt efter sin tid på Nike bygger alltså på de skor som han tog fram med sin son i åtanke. Idag jobbar Mayden med flera olika projekt. Han är baserad i den moderna teknikens mecca Silicon Valley där han försöker hitta nya unga talanger med innovativa idéer och samma driv som han själv har. Sedan han lämnade Nike har han bland annat varit med och tagit fram produkter som Vessyl och Slyce. Han är också engagerad i ett start-up projekt som är inriktat på att förändra sättet som barn idag leker på.