Chip Kidd är en amerikansk grafisk designer som föddes år 1964 i den lilla staden Shillington i Pennsylvania. Kidd studerade vid ett av de största universiteten i USA, Penn State University där han tog examen i grafisk design år 1986. Efter examen åkte Kidd till New York där han började jobba som junior assistent på förlaget Alfred. A. Knopf.

Idag jobbar Kidd fortfarande kvar på Knopf som reklamformgivare och har blivit en mycket framstående bokomslags-designer. Kidd har även flera gånger föreläst på Yale, Princeton, Harward och Rhode Island School of Design (RISD) samt hållit i en populär TED-talk “Designing books is no laughing matter, OK it is.´´ som idag har nästan 2.5 miljoner visningar.

Inspiration och titlar

Vid sidan av sitt arbete på Knopf har Kidd frilansat med förlag som Penguin/Putnam, Amazon, Scribner och HarperCollins. Som barn tyckte Kidd väldigt mycket om Batman och Superman och har dragit mycket inspiration från serietidnings världen i hans personliga verk. Förutom grafisk formgivare, designer och föreläsare kan Kidd även titulera sig som författare, redaktör och musiker.

Kidd har skrivit böckerna, The Cheese Monkeys som är en satir med inspiration från sitt eget liv och fortsättningen på The Learners. Den senaste boken Go: A Kidd’s Guide to Graphic Design är en bok som riktar sig mot unga designers. Dessutom har Kidd skrivit och designat boken Batman: Collected(1996) samt originalserien Batman: Death By Design.

Populära verk

Kidd har gjort bokomslag för många kända författare, några få av dem inkluderar; Dean Koontz, Donna Tartt, Frank Miller och Haruki Murakami. Kidd´s förälskelse i Batman har hjälpt honom att designa många serieomslag för DC Comics, bland annat för Batman, Superman och Wonder Woman där en av de kända är Batman: The Dark Knight Strikes Again.

En av de mest välkända bokomslag Kidd designat är Michael Crichtons Jurassic Park. Det populära T-Rex skelettet med öppet gap och texten Jurassic Park under blev så populär att den även fick vara omslag och logga för trilogierna Jurassic Park och Jurassic World. Några andra kända verk är omslaget för Zoobiquity av Natterson-Horowitz M.D, och Bowers samt Murakamis 1Q84.

Kidd idag och hans design

Kidd bor idag på Manhattan och var gift (2013–2018) med den framlidne poeten J.D. “Sandy” McCarthy. Han fortsätter sitt arbete som designer och skriver ofta om popkultur och grafisk design för tidningar som Vogue, The New York Times and Entertainment Weekly. Kidd startade ett alternativt rockband år 2008 där han förutom att skriva låttexter även sjöng.

Det unika med Kidds designstil är att hans bokomslag inte har en speciell gemensam stil utan varje bokomslag är unik. Kidd har tidigare sagt att ha en egen stil förlamar den kreativa processen och att den mest effektiva lösningen oftast inte har en egen form. Han ger ofta beröm till författarna och menar att han endast rider på deras rygg.

Beröm

För Kidds unika design har tidningen USA Today kallat Kidd för “det närmaste en rockstjärna man kan komma´´ inom grafisk design. Tidningen Publishers Weekly berömmer Kidd för hans oortodoxa, kusliga och slående bokomslag där Kidds design får läsare världen över att uppskatta framsidan av en bok dels som en egen konstform samt dels som en del av litteraturen.

Priser

För sitt arbete har Kidd förtjänat en del priser bland annat International Center of Photography´s Infinity Award år 1997. År 2007 fick han National Design Award for Communication av Smithsonian Design Museum samt AIGA Medal år 2014 av det amerikanska institutet för grafisk konst. Oavsett vad Kidd gör kommer han alltid att imponera läsare, tittare och lyssnare världen över.