Konsten förändras i takt med att samhället förändras. Datorernas intåg har till exempel medfört att du idag kan göra konst med hjälp av grafiska mjukvaruprogram och en rad andra tekniker. 3D-konst kan både göras med eller utan hjälp av datorer, men på ett eller annat sätt skapar du en tredimensionell yta av konsten. Det kan ske genom bildkonst, datoriserad konst, installationer, skulpturer eller graffiti med mera. Street art, där graffiti bland annat ingår, har blivit en populär plattform för 3D-konst med många spännande konstnärer och konstverk av olika slag.

Vilken som är den bästa 3D-konsten är, precis som all annan konst, en fråga om tycke och smak. Däremot finns det konstnärer vars 3D-konst har blivit mer populära än andra. Några sådana exempel på konstnärer är Leon Keer, Julian Beever, Odeith, Peeta, Daim och Joe Hill. Många av dem har valt att skapa 3D-konst utan datorn till hjälp. Istället använder de sig av graffiti som metod för att skapa djup på tvådimensionella ytor. Här nedan får du bekanta dig med några av deras verk som har imponerat många människor.

Konstnären Leon Keer

En av de mest talangfulla och kända 3D-konstnärerna är Leon Keer. Han har skapat 3D-konst i flera delar av världen, såsom USA, Mexiko, Australien och runtom Europa och Asien. Han målar på offentliga platser som väggar, men också direkt på marken där han skapar imponerande tredimensionella konstverk. Ofta kan du ta del av hela processen – från det att han sätter igång med en målning till resultatet av det. Han har bland annat målat spelplaner, rum och arkitektoniska verk i 3D och glada färger. Många av dem har blivit berömda världen över.

Konstnären Odeith

En annan berömd 3D-konstnär kallar sig för Odeith. Han kommer från Portugal och började måla graffiti på 90-talet, vilket han än idag främst ägnar sig åt. Istället för att spraya klassiska tags har han dock tagit ett steg längre och börjat skapa 3D-graffiti på såväl väggar som mark. Verken är för det mesta surrealistiska, men har en figurativ grund. Han målar bland annat spindlar och andra insekter, men även tags. Vanligtvis målar han dem i ett hörn mellan två väggar, där de ser ut att sticka ut från väggarna och skapar på så sätt en tredimensionell yta.

Konstnären Julian Beever

En tredje talangfull konstnär inom 3D-konst är Julian Beever. Han är äldre än de två förstnämnda och har därmed funnits med i branschen länge. Redan innan datorernas intåg i samhället började han måla graffiti och street art med tredimensionella djup. Perspektivet och vinklar är av stor vikt när han gör sina konstverk på mark och väggar. Inte sällan målar han motiv där vatten är inblandat, så som bassänger och forsar. Han har även skapat tredimensionella djur och andra varelser med hjälp av färg på marken. Beever kommer från England men har även målat på andra platser i världen.

Konstnären Peeta

Sist ut, men likväl en av de bästa och mest välkända 3D-konstnärerna kallar sig för Peeta. Han heter egentligen Manuel Di Rita och har målat graffiti sedan det tidiga 90-talet. Än idag fokuserar han mest på klassisk graffiti, men skapar tredimensionella illusioner av sina tags och former. Han målar på väggar, men också på canvas och skapar skulpturer. De imponerande väggmålningarna pryder olika hus och skapar på så sätt en häftig fasad på ett annars grått och tråkigt hus. Även Peeta har målat på väggar i flera delar av världen.