Idag finns det en uppsjö av spännande konst att ta del av – allt från klassiska verk skapade med penslar eller pennor till helt eller delvis datoriserad konst. CGI (computer-generated imagery) innebär att du skapar konst och/eller bilder med hjälp av datorer. Du kan såväl skapa statiska som rörliga bilder med hjälp av den metoden.

Inte sällan är dessa verk tillverkade i 3D, det vill säga att de skapar ett tredimensionellt djup i bilden eller klippet. Det finns många duktiga och imponerande konstnärer inom området 3D CGI, däribland Leticia Reinaldo Gillett, Pedro Conti samt Dalmiro Buigues. Många av dem skapar karaktärer och fantasifulla figurer till exempelvis spel och film.

Leticia Reinaldo Gillett

Leticia Reinaldo Gillett är en välkänd konstnär inom 3D CGI och hon skapar bland annat verk till streamingtjänsten Netflix. Hennes fokus ligger på att skapa karaktärer och omgivningar på datorer och ge liv till dem. Idag bor hon i Los Angeles i USA, där hon arbetar med utvecklingen av karaktärer och figurer för Netflix.

Leticia Reinaldo Gillett har ett gediget CV att stoltsera med. Ett urval av produkter som hon har skapat är karaktärerna Symmetra Dragon Skin, Slicer Omnic och D.Va Junker Pilot till spelet Overwatch. Hon har även arbetat för Dreamworks Animation, Blizzard Entertainment och Disney Consumer Products, där hennes fokus har varit 3D-animation och skapandet av figurer.

Pedro Conti

Pedro Conti kommer från Brasilien och arbetar idag som frilansande 3D-konstnär med fokus på animering och CGI. Han har tidigare arbetat för bland annat Disney Animation Studios i skapandet av filmen Vaiana 2016. Förutom att arbeta med CGI- och 3D-konst är Pedro Conti även fotograf och fotar främst människor och omgivningar runt om i världen.

Förutom att ha skapat karaktärer till filmen Vaiana har Conti även skapat flera av karaktärerna i spelet Castle Crush, som är ett actionfyllt strategispel till telefoner. Hans figurer är ofta lekfulla och färgglada, men inte sällan skapar han också onda eller elaka karaktärer, liksom detaljerade miljöer som han gjorde i Vaiana från Disney.

Dalmiro Buigues

Om både Leticia Reinaldo Gillett och Pedro Conti kan sägas vara två framstående konstnärer inom området film, spel och karaktärer inom dessa områden är Dalmiro Buigues något helt annat. Han kommer från Argentina och arbetar idag på BUDA.tv, men är i grunden grafisk designer. Tillsammans med Dasnoy Martin har han arbetat för Google, Nike och Cartoon Network.

Dalmiro Buigues stil kan sägas vara lekfull och full av fantasi. Han använder sig ofta av många och pastelliga färger i sitt skapande. Inte sällan liknar hans karaktärer lerfigurer och formerna är mjuka och följsamma. De består inte heller alltid av lika många detaljer som bland skapare av TV-spel och karaktärer till sådana spel.

Hur jobbar en CGI-konstnär?

CGI- och 3D-konstnärer kan du hitta på företag som skapar datoranimerade filmer, reklamvideos och spel, men de kan också vara kreativa konstnärer som ställer ut sina verk på museer och gallerier. Det senare är dock mer ovanligt inom denna kategori av konstnärer. En CGI-konstnär kan även kallas för technical artist (på svenska teknisk konstnär).

Lär dig CGI idag

Om du vill bli en duktig CGI-konstnär finns det många utbildningar inom området idag. Grafisk design är ett bra område att börja med, varpå du kan välja inriktningar inom datoranimering, spelkaraktärsutvecklare eller välja en riktning inom friare konst på en konstskola. Leticia Reinaldo Gillett, Pedro Conti samt Dalmiro Buigues har alla studerat någon form av grafisk design.